Rensefisk
Brukserfaringer
Viktige faktorer for å lykkes med rensefisk basert på erfaringer fra næringen:
- Lokaliteter bør risikovurderes med tanke på om de er egnet for rensefisk. Egnede lokaliteter bør ikke ha for sterk strøm eller for stort lusepress. I tillegg bør risiko for AGD vurderes. Det er bred enighet om at utfisking i forkant av avlusing eller behandling mot AGD er utfordrende, og at håndteringen kan påføre rensefisken skade og stress.
- Rensefisken som settes ut bør ha god kvalitet. Finneslitasje er oppgitt som en utfordring for oppdrettet berggylt.
- Lokalitetene som skal motta rensefisk må være forberedt med nok og riktig plasserte skjul. Skjulene bør plasseres dypere om vinteren. Nøtene må være rene slik at rensefisken ikke blir beitende på groe istedenfor lus. Fôringsstasjonene må være riktig plassert og det må fôres jevnlig slik at rensefisken ikke blir underernært. I tillegg bør lusenivåene være lave, og om det er lus på lokaliteten velger flere å avluse før utsett av rensefisk.
- God røkting er svært viktig, og for å lykkes med rensefisk kreves det engasjerte medarbeidere med kunnskap som kan følge opp tett. Det er viktig å ha definert hvem som har ansvaret for rensefisken, at det er nok ressurser og at de er motiverte. Ved å følge opp tett og bruke ROV til å undersøke hvor rensefisken og laksen står i forhold til hverandre, og gjøre optimaliseringer på skjul for å få mer samspill, har vi lykkes godt med rensefisk. Det er noe variasjon på hvilke innblandinger som benyttes. Det benyttes hovedsakelig mellom 4 – 8 %, men noen bruker høyere innblanding.
Noen har gått bort fra, eller planlegger å gå bort fra, å bruke villfanget leppefisk og heller gå over til oppdrettet berggylt. Det oppleves at velferden er bedre med oppdrettet berggylt og at den er enklere å fiske ut. Noen bruker rensefisk sammen med laser, og erfarer at det fungerer veldig godt.