Laser
Effekt mot lus
Hva sier litteraturen?
Det er lite tilgjengelig litteratur som vurderer effekt og fiskevelferd på av bruk av laser som reduserende tiltak mot lakselus. I sluttrapport fra første fase av uttesting av laser mot lakselus fra 2011 blir konseptet testet ut og det ble sannsynliggjort at lakselus kan uskadeliggjøres når den blir truffet av laserens pusling (1). I en senere studie som ble utført i kommersielle snorkelmerder der 3 merder var med laser og 3 uten ble det ikke sett effekt av lasere i forsøket.
Litteratur | Effekt |
---|---|
BE Lakselusprosjekt Fase 1 – Sluttrapport (1) | Sluttrapport for BE Lakselusprosjekt – Fase 1 der hovedmålet var å sannsynliggjøre at laserteknologi kan benyttes industrielt til avlusing av oppdrettslaks. Gjennom prosjektet som varte fra 1. februar 2011 til november/desember 2011 ble det vist frem et system som detekterer, verifiserer og pulser lakselus på fisk, det ble sannsynliggjort at lakselusen uskadeliggjøres når den blir truffet av benyttet laser og at fisken ikke får betydelig skade av å bli truffet av samme laser. |
Salmon lice survive the straight shooter: A commercial scale sea cage trial of laser delousing (2) | I studien ble lasere testet i snorkelmerder i et kommersielt anlegg på Vestlandet. Fiskegruppene i forsøket hadde en snittvekt på 250 til 450 gram og forsøket foregikk i perioden 6. desember 2018 til 28. januar 2019. I studien ble effekt mot lus og velferd undersøkt i merder med og uten laser. Etter 54 dager ble det ikke sett avlusende effekt på preadult, voksne hunner eller hanner og nivå og utvikling av lus var likt i forsøks- og kontrollmerder. Antall pulser økte med laksens lusenivå. Dersom hver laserpuls (6500-29 000 pulser per dag per merd med 160 000 fisk) er dødelig, burde 4-38 % av lusen vært drept av laserpulser hver dag og det burde ha gitt en målbar effekt i merdene. |
Effekt – hva erfarer næringen?
I nord (PO8 og nordover) svarte en stor andel av respondentene at de tester eller bruker laser som kontrollerende tiltak i varierende grad. Flere erfarer god effekt av lasere, mens enkelte syns det er vanskelig å uttale seg om effekt. De som erfarer god effekt, opplever at bruk av lasere fører til reduksjon i antall avlusinger eller at tid til første avlusing forskyves. Noen erfarer at lasere har god effekt når sjøtemperaturen og/eller smittepresset er lavt, men ved stigende temperatur eller økende lusepress må avlusinger gjennomføres. Det erfares at det kan være lettere å planlegge avlusinger når lasere benyttes, fordi en unngår store hopp i lusetall.
I Midt-Norge (PO5 til PO7) var det færre av respondentene som svarte at de tester eller bruker lasere som reduserende tiltak. Det er varierende tilbakemelding på effekt, der erfaringene varierte fra god effekt til at effekten ikke var tilstrekkelig til å forsvare videre bruk ut fra kostnad. Noen har erfart at lasere har effekt i starten av produksjonen. Andre har erfart at laser er en god metode, men at det er behov for avlusing i perioder med høyt lusepress. Det er erfart at bruk av laser fungerer like godt eller bedre enn rensefisk.
I vest (PO1-PO4) var det færre respondenter med erfaring fra bruk av laser. Det er erfart en økning i effekt over tid og at kombinasjon av lasere og rensefisk fører til at de reduserer eller unngår avlusing.