Laser

Beste praksis

  • Mange positive erfaringer der bruk av lasere fører til forskyvning av første avlusing eller reduksjon i antall avlusinger.
  • Sikre oppetid gjennom stabilt nettverk og strøm.
  • Dedikert personell til styring av lasere.
  • Rengjøring tilpasset årstid
  • Ingen tilbakemeldinger i prosjektet på nedsatt velferd i forbindelse med bruk av laser.

Det er et stort behov for forebyggende og kontrollerende tiltak som er skånsomme for fisken. Ingen av respondentene, og heller ikke vitenskapelig litteratur, rapporterer om negative effekt for fiskehelsen ved bruk av laser. I tillegg opplever mange i nord (PO8 – PO13) om god effekt i form av redusert antall behandlinger og at første behandling igangsettes senere ved bruk av laser som kontrollerende tiltak. I midt (PO5-PO7) og vest (PO1 – PO4) er tilbakemeldingene varierende, samtidig er lusepresset større. 

Flere av de som lykkes med lasere påpeker at det er viktig å sette inn dedikert personell til tett oppfølging, både når det gjelder styring av lasere etter hvor fisken står i merden og godt renhold. Laseren må til enhver tid ha fisk i passe avstand for å fungere best mulig. Flere velger å styre laserne selv og jevnlig flytte enhetene til dit hvor fisken står som gir bedre utnyttelse/ oppetid. Det er erfart at laserne må rengjøres ukentlig gjennom sommeren og omtrent hver tredje uke på vinteren, men dette avhenger av vær og lokale forhold. Det er erfart at nottype kan påvirke effekt av lasere. Ved å plassere laseren nær den skrå noten vil laseren komme nærmere fisken ved at det lages en slags sluse mellom posen og laseren hvor fisken passerer på perfekt avstand. Når det benyttes en notpose som er vertikal og fisken ikke stimer veldig tett har fisken plass til å gå lengre enn 1,5 meter unna enheten og laserens kamera får ikke analysert lus på fisken. Erfaringer er varierende når det kommer til antall laserenheter per merd, noen opplever effekt med to enheter i merd, mens andre benytter flere. Noen oppgir at de flytter lasere mellom merder avhengig av lusetall. Ved flytting av laser mellom merder, eventuelt mellom anlegg er det viktig å hensynta biosikkerhet med tilstrekkelig rengjøring. 

God effekt av laser er avhengig av lokalitetsforhold. På lokaliteter med mye og høye bølger er risikoen for at laseren må stå i dokk (stormposisjon) større. Dette innebærer at de får sett og behandlet færre fisken enn om laseren kan stå der laksen står tettest. Det er viktig med stabil nett- og strømforbindelse for å sikre oppetid og kontinuerlig drift. I områder med høyere lusepress i perioder av året er det erfart at lasere fungerer på nivå med eller bedre enn rensefisk, men at det er likevel behov for behandlinger i enkelte perioder. Samtidig oppleves det i enkelte områder at lasere fører til færre behandlinger. Det er også erfart at lasere gir bedre forutsigbarhet med tanke på planlegging av behandling. Beste praksis for bruk av laser innebærer tett oppfølging med styring av laser i forhold til hvor fisken står og godt renhold. Det er behov for mer dokumentasjon på effekt, både som enkelttiltak på lokalitet og i et område, dette skal undersøkes nærmere i det FHF finansierte prosjektet ContrLaser. Når det gjelder velferd viser en vitenskapelig studie og erfaringer at laser ikke påvirker fisken negativt, noe som er svært positivt i et fiskehelse og – velferds perspektiv.