Semilukket/lukket produksjon

Brukserfaringer fra næringen

Lukket/semilukket drift kan benyttes fra smolt til slaktefisk, men brukes også i stor grad som en kombinasjonsdrift der første fase er i lukket/semilukket og siste fase er i andre driftsformer, vanligvis åpne merder eller nedsenket drift. Vann tas inn fra dypet og ut fra erfaringsinnhentingen fra 16-20 meter. Generelt gir vann fra dypet litt høyere vintertemperatur og litt lavere sommertemperatur, men mange har muligheter til å justere dybden på vanninntaket. Erfaringene er gode i forhold til lus. 

Det påpekes at grundig uttesting bør utføres når ny teknologi tas i bruk. Selv om det gjøres god planlegging i forkant av uttesting av en ny enhet, kan det oppstå utfordringer. En stegvis uttesting anbefales for nye systemer. Uforutsette utfordringer kan oppstå under uttesting og da er det en fordel å teste ut i mindre skala med gradvis oppjustering i produksjon. En aktør møtte på utfordringer med å overføre fisken fra lukket enhet og over til brønnbåt, men gjorde utbedringer til neste generasjon og har fått til en løsning der fisken føres ned i enheten før den overføres til brønnbåt. Andre har hatt utfordringer med strømsetting i enheten og har gjort forbedringer underveis. Noen har opplevd utfordringer med krypstrøm og at det kan være vanskelig å finne kilden. Driften i lukket/semilukket innebærer at det er mye teknologi å sette seg inn i og ha kontroll på. Et godt team og logging av data gir et godt grunnlag for forbedring. I forbindelse med uttesting utførte en aktør målinger av støy, og fant og utbedret en kilde til støy som kunne ført til hørselskade hos fisken. En annen aktør hadde utfordringer med at vannstrømmen førte til soner med opphoping av slam, og varierende vannkvalitet. Justeringer av vanninntaket førte til at utfordringene ble løst. 

Erfaringer tilsier at hyppig rengjøring kan være viktig. Innsiden av et semilukket system har store overflater hvor mikroorganismer kan feste og etablere seg. En aktør har gjort analyser fra floraen fra overflaten og har påvist agens som for eksempel Paramoeba perurans (kan forårsake AGD). Det er viktig med god og hyppig rengjøring for å fjerne uønsket flora på overflater, og erfaringen hos en aktør er at det bør gjøres daglig. Et godt dødfisksystem er også viktig for miljøet i enheten. En stor fordel med lukket/semilukket drift er at det muliggjør oppsamling av partikulært materiale, en aktør har erfaring med at de klarer å samle opp 93 % av partikulært materiale som reduserer utslipp, samt at det kan benyttes videre.