Nedsenket produksjon av laks i sjø
Kunnskapshull
- Det trengs mer kunnskap om hvilken dybde som gir best effekt både med tanke på lus og velferd. Og om hvilke miljøforhold som er gunstige/ikke gunstige for nedsenket drift. Det er mulig at for noen lokaliteter vil dynamisk valg av dyp med årstid kan gi bedre produksjon med tanke på appetitt, tilvekst og velferd.
- Det foreligger lite kunnskap om hvilke faktorer som disponerer for lusesmitte til nedsenkede merder, og hvordan nedsenket drift påvirker videre utvikling av lusetallene når smitten først er til stede. Kunnskap om dette kan være viktig for drift av nedsenkede merder for å forebygge og hindre påslag, samt for bedre planlegging av eventuelle avlusingsoperasjoner.
- Det trengs mer kunnskap om risiko for sykdom, sykdomsutvikling og om fiskens adferd ved sykdom i nedsenket drift (for eksempel plassering av svimere i vannsøylen). Samt tiltak for å håndtere sykdomshendelser på en velferdsmessig forsvarlig måte.
- Det trengs mer kunnskap om lyssetting i dypdrift. Hvordan påvirker lyset vekst og kjønnsmodning?
- Det er behov for mer forskning på fôring og tilvekst i nedsenket drift, inkludert hvilke miljøforhold som gir gode forutsetninger for god fôrtildeling og god tilvekst.
- Tekniske forbedringer for eksempel for bedre rømningssikring, spesielt i forbindelse med håndtering av utstyr og dårlig vær, samt løsninger for mindre bruk av dykkere må utvikles. Erfaringer med praktiske og tekniske løsninger for best mulig drift burde samles i en veileder.
- Utvikling av måter for innhenting av fisk til prøvetaking.
- Kunnskap om hvordan andre parasitter og patogener i dypet kan påvirke annerledes i dypdrift enn ved standard produksjon nær overflaten.