Nedsenket produksjon av laks i sjø

Brukserfaringer fra næringen

For planlegging av nedsenket drift bør det gjøres modelleringer av strømforhold, dybde og værforhold for å finne egnede lokaliteter. Med tanke på lus er det viktig å ikke velge lokaliteter med stor grad av nedvelling (downwelling), da dette kan føre til at lus presses ned med vannmassene til den nedsenkede fisken. Det understrekes at teknologien er relativt lite utprøvd og at man fremdeles er i startfasen med mye å lære, og at forbedringer må gjøres. Det må satses og en må gå inn for systematisk forbedringer og kunnskapsutveksling mellom aktører for at utviklingen skal gå raskere.

Luftkuppelen må fylles jevnlig, det er viktig å ha god kontroll med luftmengden. Fyller man for mye luft kan det bli turbulens i vannet under kuppelen som igjen kan stresse fisken. Daglig fylling fra båt gir god overvåking av luftmengden, men en ulempe med fylling fra båt er at man er avhengig av gode værforhold. Sentralfylling vil kreve flere tekniske innretninger og utstyr som muligens kan føre til mer nedetid. Tekniske forbedringer som bør gjøres inkluderer løsninger som gir mulighet for bedre overvåking av aktivitet i luftspeilet, da kamera fra undersiden ikke gir et fullgodt bilde.

Det er gjort erfaringer med at dødfiskhåndtering kan være utfordrende ved høy dødelighet i nedsenket drift. Det er viktig med svært hyppig dødfiskopptak ved høy dødelighet for å unngå problemer som fører til at det blir vanskelig å få opp fisken. Det jobbes med tekniske forbedringer rundt liftupsystemet for å unngå at fisk ikke kommer opp i liftupen og dermed blir liggende igjen på noten.

Fôringen i nedsenket gjøres under vann med fôr tilpasset undervannsfôring. Det er gode erfaringer med å ha to kameraer tilknyttet fôringen for at de som fôrer skal ha fullgod oversikt. Det oppleves mindre nedetid på fôrsystemet i nedsenket drift fordi det er færre tekniske komponenter involvert i utfôringen og fordi slangene spyles kontinuerlig. En opplever også at fôringen gir lite partikler i vannet.  

Lys i merdene er vanlig i nedsenket drift. Disse bør plasseres i fôringssonen der det er mest volum, for at oppdrettere kan observere fôret og at laksen lettere kan se fôret nede i det relativt mørke dypet. Samtidig er det nyttig å ha et lys nede ved liftup for å holde oversikt over dødfiskområdet. Det er sannsynligvis viktig å rigge anlegget for situasjoner der strømmen brytes, dette for å unngå panikkreaksjoner hos fisken ved lys av/på. Det bør være backupløsninger som er uavhengig av hovedstrømkilden for å unngå lysbrudd eller blinking av lys, da utfall av lys kan få store velferdsmessige konsekvenser som følge av eventuelle panikkreaksjoner.

God overvåking av oksygen er også viktig, erfaringene hentet inn i intervjuene forteller ikke om problemer med oksygennivået i seg selv, men at det kan være utfordringer med at oksygenmålere er utsatt for groe, og at disse av den grunn kan gi uriktige måleverdier. Noe av den kommersielle erfaringen rapportert i arbeidet til Guddingsmo og Thun (5) viser imidlertid tidvis observasjoner ned mot 60 % oksygenmetning. Slike verdier er i grenseland av hva som bør observeres i kommersielle merder.

Ved heving/senking av nota er det viktig å la fisken bestemme, og ta seg god tid for å unngå stress. En pause halvveis i hevingen, for at fisken kan hente seg inn, er fornuftig. Teknisk er det greit å heve/senke, men det er avhengig av værforholdene. For å unngå lusepåslag bør man unngå heving så langt det er mulig. Det er også viktig å ha rigget anlegget på best mulig måte med tanke på gjennomføring av avlusingsoperasjoner, dersom anlegget ikke er rigget bra, kan det gå bort unødvendig mye tid på avlusinger. Et eksempel er nottaket som er festet med glidelås, det er viktig at denne er posisjonert slik at brønnbåten kan komme gjennom en åpning istedenfor å løfte av hele taket. Før opprigging av anlegget er det også lurt å tenke på muligheten for å benytte lekter til avlusing, da dette krever en litt annen rigg en hvis bare brønnbåt skal benyttes, og det er viktig at det er mulighet for å avluse enkeltmerder. Selv om nedsenket drift reduserer antall behandlinger er det viktig å ta høyde for gode gjennomføringer av eventuelle behandlinger, og å sikre en rigg som gjør at man har tilgang til hensiktsmessige IMM-metoder i verktøykassa ved behov.