| Veterinærkatalogen, preparatomtale Salmosan vet. (1) | Pakningsvedlegget til Salmosan vet. angir at laks (350 g) i labforsøk, tålte opptil tre ganger anbefalt dose og tre ganger anbefalt behandlingstid, både ved temperatur på 6 og 15°C. Det ble likevel observert reversible fargeforandringer på en liten andel av fisken, og på en veldig liten andel ble det sett irreversibelt likevektstap ved doser 2-3 ganger anbefalt dose. Det er i tillegg rapportert om at forlenget holdetid i doser høyere enn 0,1 ppm, kan gi symptomer som stress, sløvhet og i verste fall forøket dødelighet i den behandlede fiskegruppen. Det anbefales oksygentilførsel før og under behandlingen, og nøye observasjon av fiskens adferd i presenning/brønnbåt. Fisk med store hudskader skal ikke behandles. Dersom det er tegn til akutt toksisitet, skal behandlingen avbrytes og det bør tilføres ytterligere oksygen. |
| Salmon lice treatments and salmon mortality in Norwegian aquaculture: a review (19) | En studie som så på sammenhengen mellom lusebehandlinger og dødelighet i norsk oppdrett, fant at det var en sammenheng mellom økende dødelighet etter behandling og økende sjøtemperaturer. Sammenhengen gjaldt både for fiskegrupper som var svekket (dødelighet 0,25-1% dødelighet) og som ikke var svekket (<0,25% dødelighet) før behandling. Det var den største fisken (≥2 kg) som hadde høyest risiko for å dø etter en behandling med azametifos på høye sjøtemperaturer, sammenlignet med mindre fisk. |
| Forskrift om transport av akvakulturdyr (20) | Ved behandlinger i brønnbåt gjelder transportforskriften der fartøyet går fra anlegg til droppsone. §16 angir at O2, pH (evt. CO2), salinitet og temperatur skal overvåkes ved transporter som varer over 2 timer. Det skal i tillegg foreligge prosedyrer som inneholder tiltak som skal iverksettes dersom målingene viser uheldige nivåer av overnevnte parametere, og nivåene av totalammonium og CO2 skalholdes lavt. Det er også krav om egnet utstyr for å tilsette oksygen ved behov, og ventiler for tilstrekkelig vanngjennomstrømning. |