Om prosjektet

Formålet med prosjektet har vært å samle forskningsfunn og erfaringer fra næringen og formidle denne kunnskapen i form av en «beste praksis». Kunnskapsgrunnlaget er tilgjengelig som nedlastbare presentasjoner og «beste-praksis» anbefalinger som formidles via nettsiden Lusepraksis. Første versjon av Lusepraksis ble publisert i forbindelse med Lusekonferansen i 2025, og oppdateringer vil pågå løpende til 30. juni 2028.

 

Prosjektorganisering
NTNU, Havforskningsinstituttet (HI) og Deakin University har hatt ansvar for gjennomføring av litteraturstudie og oppsummering av resultater. 

BDO og Åkerblå har hatt hovedansvar for dialogen med næringsaktørene gjennom intervjuer og arbeidsmøter.

NTNU, HI, BDO og Åkerblå har sammen utarbeidet beste praksis for behandling og kontroll av lakse-og skottelus, og vil årlig oppdatere denne. 

Metodikk
Det er gjennomført et litteraturstudium med gjennomgang av vitenskapelige publikasjoner, rapporter, eksisterende og nye prosjektresultater og annen relevant data. Det ble også gjennomført dialogmøter med innsamling av innspill og erfaringsbasert kunnskap fra relevante næringsaktører. Funnene fra litteraturstudien, dialogmøtene og intervju med nøkkelrespondenter er lagt til grunn for beste praksis dokumentene. 

Oppdatering av PreventLice App (jf. prosjektet “Optimalisere forebyggende lusestrategi ved å kombinere atferd, miljø og teknologi (PreventLice)” (FHF-901685)) har også vært en del av prosjektet. I de tre påfølgende årene etter lansering av beste praksis, vil nye resultater bli publisert og erfaringer fra relevante aktører bli oppsummert og brukt til å oppdatere beste praksis slik at nyeste kunnskap når ut til næringsaktørene så raskt som mulig.